Wpisy z Listopad, 2012

Wygląd gronostaja Gronostaj to bardzo małe stworzenie, w dodatku ruchliwe i dość płochliwe, wobec czego niełatwo go dostrzec – szczególnie zimą, gdy jego futro przybiera przepiękną, śnieżnobiałą barwę, która sprawia, że gronostaj jest w śniegu niemalże niewidoczny. W pozostałym okresie roku gronostaje są jasno lub ciemno-brązowe. Gronostaje mają krótkie łapy, ale bardzo silne. Są zakończone ostrymi pazurami, którymi gronostaje mogą przytrzymywać swoje ofiary. Ogon tego stworzenia jest, w stosunku do reszty ciała, bardzo długi, może osiągać nawet 13 centymetrów długości. Niezależnie od pory roku jego końcówka zawsze jest czarna – nawet zimą, gdy reszta futra jest biała. Gronostaje mają świetny słuch, choć ich uszy są bardzo niewielkie, nawet w stosunku do reszty ciała. Mają też dość dobry wzrok – umiejscowienie oczy pozwala świetnie widzieć w przód, a także na boki. Oczy gronostajów wyposażone są w specjalną błonę odblaskową, która pomaga im widzieć przy słabym oświetleniu. Zwierzęta te rozpoznają ponadto kilka kolorów, między innymi niebieski, żółty, czerwony i zielony. Mają dość wydłużoną czaszkę z niezbyt ruchliwą żuchwą. Szczęka gronostaja wyposażona jest w 34 zęby, z których często wykorzystywana jest tylko część.